Библиотека

БИБЛИОТЕКА – КУЛТУРНО СРЕДИШТЕ ШКОЛЕ

Средњошколци, на размеђи времена, још помало деца, а одрасли у наговештају, никада, као у ово модерно доба нису били толико збуњени системом вредности. 

Сведоци смо визуелизације стварности, комуникације путем интернета. Књига није никад била даља ученицима него сада. А, ипак, у нашој библиотеци број корисника стално расте… Феномен надраста разумевање. Ми, библиотекари, сматрамо да је то наша заслуга, јер смо модерних размишљања, потпуно отворени за све идеје ученика и често инцијатори различитих догађања.  Набављамо нове наслове, по жељи ученика, за све њихове дилеме смо увек ту, а културна и јавна делатност библиотеке је наш бенефит.

Књиге су унесене у компјутерски програм за инвентарисање књига ИБГ (инвентарисање библиотечке грађе) и садрже бар код ознаке, те је пословање унапређено и модернизовано.

Библиотека има преко 13 500  књига, које су смештене по УДК систему. Постоји електронска каталогизација књига.

Послуживши се реториком популарне серије „Два и по мушкарца“, библиотеком Друге економске школе руководи једна и по библиотекарка. Радно време библиотеке сваке године се прилагођава школском распореду, али је доступна ученицима обе смене.

Ту је и посебна „пикантерија“ – припрема културних и јавних делатности школске библиотеке. Културна делатност у оквиру библиотеке обухвата многобројне активности.

http://drugaekonomska.edu.rs/wp-content/uploads/2022/10/Kulturna-i-javna-delatnost-%C5%A1kolske-biblioteke-1.pdf

Без доброг интерперсоналног односа радно место школског библиотекара је аутистична позиција без перспективе, осуђена на епитет деградирајуће професије. Библиотека је на одређени начин, захваљујући природи своје делатности, у исто време и аутономан део, али и део целине образовне установе којој припада. Оно на чему се заснива ова активност јесте спремност библиотекара на сарадњу. Сарадња је „мантра“ сваког школског библиотекара, која га и у тренуцима највећег безнађа мора подсетити на циљ.  Уз добар стари српски маркетиншки трик – кафица у библиотеци се и најнезгоднији темпераменти колега и најпасивнији мећу њима могу „врбовати“ за општу ствар. Отуда један, по предрасудама, пасиван посао постаје динамичан и пун активности.

Наслови издавачке куће ЛАГУНА су на топ листама најомиљенијих . Негде између прича о књигама „Ана Карењина“ и данас актуелног наслова „Седам сестара“ у школској библиотеци су и приче о лошим оценама, неспоразумима са наставницима или фасцинираност њима, идеје о свом будућем опредљењу, интресовање за литературу која се не може набавити у  школској библиотеци…

Библиотека Друге економске школе је ових година својеврсни Парнас. Ми ту специфичност брижно негујемо.

                                                                                                      Библиотекари

КУЛТУРНА И ЈАВНА ДЕЛАТНОСТ ШКОЛСКЕ БИБЛИОТЕКЕ

Национални дан књиге

Библиотекари вас упућују на лектире у PDF формату

http://www.rastko.rs/

https://digitalna.nb.rs/sf/NBS/Knjige/Srpska_knjizevnost_u_100knjiga

https://elektronskaknjiga.com/

http://www.antologijasrpskeknjizevnosti.rs/