Ученици посетили изложбу посвећену Диани Будисављевић

УЧЕНИЦИ ПОСЕТИЛИ ИЗЛОЖБУ ПОСВЕЋЕНУ ДИАНИ БУДИСАВЉЕВИЋ

Дана  31.05.2018, ученици Друге економске школе су посетили изложбу „Диана и њена деца“ у Дому Војске Србије, у Београду.

Изложбу је посетила група ученика одељења 3-5, 3-2 и 1-8. Посету је организовала и водила наставница социологије и грађанског васпитања Јелена Колунџија.

Циљ посете је био да се ученици упознају са највећом акцијом спасавања деце у окупираној Европи у време Другог светског рата. Хуманитарну акцију је спровела Аустријанка Диана Будисављевић, у лето 1942. године. Спасила је сигурне смрти преко 12 000 деце, углавном српске националности из усташког логора Јасеновац. Од тог броја, 7 500 деце је преживело. Диана Будисављевић их је сместила у веђини у породице у Хрватској, и о свему томр јр водила картотеку да би их  после рата спровела или код родитеља или родбине који су преживели.

Изложба је на ученике оставила веома снажне утиске о чему су и написали своје извештаје, а ученици 3-5 су направили и зидне новине као својеврсну успомену на ову изложбу и Диану Будисављевић о којој се до сада јако мало знало и говорило.

Јелена Колунџија, наставница социологије и грађанског васпитања, педагошки саветник