Посета Музеју савремене уметности

ПОСЕТА МУЗЕЈУ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ

Дана  05.12.2018. 22 ученика је 4-12 посетило Музеј савремене уметности у Београду.

Ученици су се организовали и реализовали посету у оквиру пројекта „М као музеј“, наставнице социологије Јелене Колунџије.
Музеј је отворен 1965. године и тада је циљ био да се прати развој југословенске савремене уметности. Музеј се састоји од пет изложбених нивоа повезаних степеницама. На тај начин је омогућено да се са виших нивоа могу посматрати експонати на нижим нивоима. У мноштву експоната мени се највише допао експонат под називом План који је израђен 1968. године, а познат је резултат стваралаштва сликара и графичара Мирослава Шутеја, пореклом из Хрватске. Шутеј је похађао Школу примењених уметности у Загребу и Академију ликовних уметности на одсеку графике у класи професора М. Детонија, коју је завршио 1961.
Од 1978. до смрти 2005. године, радио је као професор на Академији ликовних уметности у Загребу.
Шутеј се уз сликарство бавио сценографијом, опремањем ентеријера и графичким дизајном.
Био је уметник богате маште и изванредног сензибилитета, од самог почетка опчињен поп артом, док се касније заинтересовао и за кинетичку уметност.
Шутејеви радови налазе се у водећим светским галеријама и музејима као што су Галерија Тате у Лондону, Музеј модерне уметности у Њујорку, као и у збиркама загребачког и ријечког Музеја савремене уметности.

Анђела Милешевић,  ученица 4-12