Манифестација „ Дани слободе 2021“

Скупштина града Београда организује манифестацију „ Дани слободе 2021“ у периоду од 19. октобра до 8. новембра 2021. године ради обележавања 77 година од победе над фашизмом у Другом светском рату  и 103 године од ослобађања Београда у Првом светском рату.

У оквиру програма прославе ових значајних датума,  20. октобра 2021.године и 1. новембра 2021.г. на првом часу у преподневној и првом часу у послеподневној смени,  ученицима свих одељења прочитани су пригодни  прогласи.

У понедељак, 1. новембра 2021. године ученици и наставници школе присуствовали су програму поводом ослобођења Београда у  Првом светском рату који  је одржан на Платоу испод Бранковог моста. Посету су организовали директор школе Дејан Недић и Радмила Симијоновић, стручни сарадник психолог.

Проф.др Зоран Радојичић, градоначелник Београда, подсетио је на дан  ослобађања Београда у Првом светском рату и  на храброст  српске  војске, на челу са Петром Бојовићем. Истакао је да је мало градова и народа на свету, који су поднели толику жртву за правду и слободу и да је наша војска симбол  правдољубивости, слободе и несаломивости духа. Додао је и да је наша дужност да слободарски  дух  преносимо  на  нове  генерације.

Након обраћања потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића свечано је отворен  рестаурирани речни монитор „Сава“, брод са кога је испаљен први хитац на Београд у Првом светском  рату, а који је сада симбол  непобедивости Србије и непроцењиво културно добро наше земље.

Затим је приказан документарни филм „ Речни монитор Сава“. У  наставку  свечаности  изведена  је премијера  представе  „ 1918: Последња ратна  година“ која  је рађена  по роману Александра  Гаталице  „ Велики рат “ ,  а завршена  је  извођењем  нумере  „ Креће се лађа француска“.