Европски дан језика

У понедељак, 26. септембра 2022. године, наша школа је обележила Европски дан језика. Подсетили смо се, заправо, које све језике познајемо, које језике бисмо волели да знамо. Ученици су слали своје предлоге (цитате, мисли, песнике, музику) на језицима које воле. Било је шаренолико, у њихов избор ушли су песници, савремени музичари, филозофи, научници, писци. Библиотекари, са наставницима српског језика и члановима библиотечке секције, одржали су, у просторији библиотеке, радионицу са заинтересованим ученицима што је изнедрило школски пано.

Лајт мотив паноа представља латинска изрека: Quot linguas calles tot homines vales – Колико језика знаш, толико људи вредиш. Као и прича о Карлу Шулцу, немачком филологу, који је говорио 290 језика и изнео своје искуство учења страних језика путем грамофонских плоча.

Чланови секције  обавестили су сва одељења о заједничком раду са библиотекрима, те су ученици имали прилику да погледају резултат сарадње на паноу и касније током дана размене своје утиске о значају језика, како матерњег тако и страних, са наставницима српског језика.

У прилогу достављамо слике настале поводом обележавања Европског дана језика.