Обележавање Међународног дана борбе против вршњачког насиља

Сваке последње среде у фебруару обележава се Међународни дан борбе против вршњачког насиља под називом „ Дан розих мајица“.

У Другој економској школи тим поводом је данас, 24.фебруара 2021.године, реализовано више активности.

По препоруци директора школе, Дејана Недића, у свим одељењима  одржан је  час одељењског  старешине  посвећен борби против  вршњачког насиља. Ученици су упознати и са Причом о Дану розих мајица.

Председник Ученичког парламента, Немања Крстић  је у сарадњи са психологом Радмилом Симијоновић реализовао још један састанак Ученичког парламента на даљину.

На дневном реду је било обележавање Међународног  дана борбе против вршњачког насиља под називом „ Дан розих мајица“ али и презентовање резултата Google упитника о Вршњачком и интернет насиљу. Анкета је спроведена крајем првог полугодишта текуће школске године.

У сарадњи са Аутономним женским центром одржана је online једноипочасовна  вршњачка радионица „ Могу да нећу – Љубав није насиље !“ за ученике четвртог (4/9)  и другог разреда (2/3) пододељење А које је ове недеље на непосредној настави. Вебинар радионица намењена је средњошколцима и третира тему дигиталног насиља у партнерским везама младих. Дискутовано је о примерима дигиталног насиља у везама и саветима како реаговати у таквим ситуацијама уколико се дешавају нама или у нашој околини. Радионица је организована у оквиру међународног  пројекта „Могу да нећу – Оснаживање младих,посебно девојака, да се супротставе дигиталном сексуалном и родно заснованом насиљу у партнерским односима“. Радионицу су  организовале  наставница Нада Трифковић, координатор Тима за заштиту ученика од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања и психолог Радмила Симијоновић уз подршку директора Дејана Недића.

На паноу  који уређује  ТЗД НЗЗ  „Начини поступања школе у ситуацијама насиља“ који се налази у холу школе на првом спрату  постављена је информација о Међународном дану борбе против вршњачког насиља и прича о Дану розих мајица.