Фебруар – месец језика и књиге

Фебруар – месец језика и књиге

Поводом обележавања међународног Дана матерњег језика (21. Фебруар) и Националног дана књиге (28. Фебруар) организовали смо трибину Настајање једне књиге (од рукописа до књижаре), у свечаној сали наше Школе. У гостима нам је била Невена Живић, лектор Службеног гласника.

Датум 21. фебруар је од 1999. године међународни Дан матерњег језика. Прокламован је као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, (данас Бангладешу), јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.

Упозоравајући на то да је језичка разноликост и данас угрожена, УНЕСЦО је изнео податак да више од 40 одсто светског становништва нема приступ образовању на језику који говори и разуме.

„Ћирилица је једна од главних идентитета српског народа и од велике је важности да буде очувана“, рекао је Масликовић. У Србији је у употреби још 13 језика националних мањина, у којима 65.000 ученика похађа наставу. Масликовић сматра да Министарство културе посвећује много више пажње него ресор државне управе.

Једна од основних области употребе матерњег језика осим у образовању и неговању културног наслеђа су медији. У Србији излази више од 100 штампаних гласила на 16 језика мањина, много мање радијских станица, свега неколико телевизијских, као и независних.

Још један важан дан у фебруару јесте 28. фебруар, када  се обележава Дан Народне библиотеке Србије и Национални дан књиге.  На тај дан 1832. године, политичар, дипломата, уставописац и кнежев секретар Димитрије Давидовић упутио је писмо кнезу Милошу у коме му је, савременим речником речено, представио пројекат Народне библиотеке Србије о њеном уређењу, тако да је овај датум узет за Дан Народне библиотеке Србије, најстарије установе културе у Србији. У новембру исте године кнез Милош је наредио да се по један обавезан примерак књиге доставља Народној библиотеци.

Народна библиотека Србије, са око шест милиона библиотечких јединица из раздобља од 11. до 21. века, представља изузетну збирку покретне културне баштине.

Наш истакнути историчар Дејан Ристић, на чију је иницијативу од 2013. године 28. фебруар проглашен и за Национални дан књиге, у истраживању објављеном у књизи „Кућа несагоривих речи”, износи научна сазнања о томе да је библиотека, заправо, основана шест година касније, 12. јула 1838. у Крагујевцу, а наредне године пресељена у Београд.

 

Трибина поводом

Међународног дана матерњег језика и Националног дана књиге

под називом

НАСТАЈАЊЕ ЈЕДНЕ КЊИГЕ

-од рукописа до књижаре-

биће одржана у свечаној сали,  21. фебруара 2023.године,

од 13 до 14 часова

 Чекамо вас, ваши библиотекари